YURT DIŞINDA İŞ KURMAK
Yurt dışında iş kurmak artık birçok kişinin gelecek planları arasında olan ve giderek yerini sağlamlaştıran bir fikir haline gelmeye başladı. Dünya’daki birçok şirket yerel pazarda gösterdiği başarıyı yurt dışında da yakalamak istiyor. Diğer bir yandan ise globalleşme serüveninde yerini almak isteyen birçok fikir sahibi yeni fırsatlar araştırıyor. Eğer yurtdışında iş kurmak ya da işinizi yurt dışına taşımak sizin de hayalinizse, sektör fark etmeksizin yapmanız gerekenleri detaylarıyla inceleyelim.
YURT DIŞINDA İŞ KURMAK MÜMKÜN MÜ?
Şirket açmak, her ülkede farklı kurallara tabii olsa da talep edilen koşulları sağladığınız sürece yurt dışında iş kurmanız mümkündür. Var olan şirketinizi büyütmek ürününüzü veya hizmetinizi yurtdışı pazarlarına dahil etmek istiyorsanız yabancı yatırımcılarla bir araya gelmeniz veya ortaklık kurmanız faydalı olacaktır.
YURT DIŞINDA İŞ KURMAK İÇİN NEREDEN BAŞLAMALIYIM?
Yurt dışında iş kurmak da tıpkı Türkiye’de olduğu gibi iyi bir fikirle başlamayı gerektirir. Yola çıkarken öncelikle inandığınız bir fikriniz olmalı. Kuracağınız işin uygulanabilirliği, sürekliliği ve tahmini kâr marjı çok önemlidir. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Başlarken büyük adımlar atmanıza veya büyük bir ekip kurmanıza gerek yoktur. Eğer fikriniz yeterince iyiyse ortağınızla başladığınız işiniz giderek büyüyecek, büyük ekiplere dönüşecektir.
Yurt Dışında Şirket Kurmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş kurmak birçok kişinin hedefi olduğu gibi yurtdışında iş kurmak, birçoğumuzun hayali haline gelmiş durumda. Kendi işini kurma hayali çok karlı ve heyecan verici görünse de zorlukları göz ardı etmemek gerekir. Yurt dışında işinizi kurmadan önce aşağıdaki maddelere bir göz atın.
Araştırma yapmak çok önemli!
İşinizi kuracağınız ülkede de tıpkı Türkiye’de olduğu gibi bürokratik süreçler işleyecektir. Vergi kanunları, iş hukuku veya yükümlülüklerinize dair araştırmanızı detaylı olarak yapmalısınız. Gitmek istediğiniz ülke, iş kuracağınız sektör veya ürününüz farklı uygulamalara tabii tutuluyor olabilir. Örneğin bazı ülkeler müstakil çalışmanıza ve mülk edinmenize izin veriyorken bazı ülkelerin yerel şirketlerle ortaklık beklentisi olabilir. Bu süreçte araştırmanızı doğru kaynaklardan derinlemesine yapmak çok önemlidir.
Doğru ülkeyi nasıl seçeceğim?
Bir önceki maddede belirttiğimiz üzere, gideceğiniz ülke hakkında araştırma yapmak çok önemli. İşlemlere başlamadan önce, gitmeyi planladığınız ülkenin ticaret hacminin değerlendirilmesi, pazar araştırması yapılması ve sektörel bazda arz-talep dengesinin incelenmesi çok önemlidir. Biraz risk almak istiyorsanız gelişmekte olan bir ülkeye gitmek isteyebilirsiniz çünkü bu ülkeler yeni fırsatlara açıktır ve yabancı yatırımcılara karşı destekleyicidirler. Ancak piyasa hareketliliği daha az olan ülkelerden birini tercih ederseniz, daha güvende hissedeceksinizdir.
Burada çok önemli bir şey var!
İş planınız ve ticari kaygılarınız, hayatınızı zorlaştıracak kararlara sizi itmemelidir. Olumsuz durumlar yaşayan bir ülkede ticari imkanlar artmış olabilir veya fırsatlarla dolu görünen bir ülkede yaşam sandığınızdan daha pahalı olabilir. İş kuracağınız ülkede güvende olmak ve mutlu hissetmek çok önemlidir.
Dil bilmiyorum, yine de yurtdışında iş kurabilir miyim?
Evet, yurtdışında iş kurmak için anadil seviyesinde yabancı dil bilmenize gerek yoktur. Ancak, hangi ülkeye gittiğiniz fark etmeksizin belirli bir düzeyde İngilizce konuşabiliyor olmalı veya bir tercümanın giderlerini karşılayabiliyor olmalısınız. Gittiğiniz ülkenin yerel dilini bilmiyor dahi olsanız, çevrenizdeki insanlarla anlaşmanızda ve günlük işlerinizi idame ettirebilmenizde İngilizce’nin büyük yardımı dokunacaktır. Gittiğiniz ülkenin devlet kurumlarıyla kuracağınız ilişkilerde ise bazı durumlarda, yerel dili bilen bir tercümana ihtiyacınız olabilir.
Yurt dışında iş kurmak istiyorsanız işte size birkaç tavsiye!
Pazar Analizi İlk Adım Olmalı
Ürün ya da hizmet sunacağınız pazarı analiz etmek çok önemlidir. Her girişimcilik fikri beklenen sonuca ulaşmayabilir. Bu sebeple gireceğiniz pazardaki beş büyük rakibinizi ve başarısız olmuş şirketleri incelemelisiniz. Başka şirketler ya da girişimciler tarafından yapılan hataları değerlendirmeli, kendi yolunuzu buna göre çizmelisiniz. Aksi taktirde basit bir tümsekte tökezleyebilirsiniz. Diğer yandan pazardaki rakiplerinizi, sundukları hizmet ve fırsatları doğru kavramalısınız. Sizi rakiplerinizden ayıracak özelliklerinizi, tercih edilme sebeplerinizi belirlemelisiniz.
Adapte olun!
Yurt dışı girişimciliğinin en önemli ilkelerinden biri, yerleştiğiniz ülkeye adapte olmaktır. Kültürünü, yaşam tarzını, sosyal imkanlarını içselleştiremediğiniz bir ülkede iş kurmak sizi başarıya götürmeyebilir. Ayrıca yerleşmeyi planladığınız ülkenin tarihine ve mimarisine dair bilgi sahibi olmak sizi potansiyel müşterilerinizle yakınlaştıracak, onların talep ve isteklerini anlamanızda da fayda sağlayacaktır.
Yardım Almaktan Çekinmeyin!
Yerleşeceğiniz ülkede arkadaş edinmekten ve yardım almaktan çekinmeyin. Çünkü hem kültürel ve sosyal çevrelere uyum sağlayabilmeniz için hem de iş planınızı uygulamaya koyabilmeniz için desteğe ihtiyacınız olacak. Bu konuda profesyonel hizmet veren danışmanlardan, yatırım ortaklarınızdan veya sosyal arkadaşlıklarınızdan faydalanabilirsiniz. Gittiğiniz ülkenin kültürünü tanıyan ve hatta o kültürden gelen insanlarla işinizi konuşmak, hedef kitlenizi doğru seçmenize yardımcı olacaktır. Gitmeden önce internet üzerinden edineceğiniz profesyonel arkadaşlıklar, bu konuda faydalı olabilir. Benzer sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri veya çalışanları LinkedIn üzerinden bulabilir, network oluşturabilirsiniz.
Dil Öğrenmek Zorunda Değilsiniz Ama…
Yukardaki maddelerde de belirttiğimiz üzere İngilizce biliyor olmanız size büyük bir konfor alanı sağlayacaktır. Ancak yine de yerel dile hakim olmanızda fayda var. Bürokratik süreçlerde tercüman desteği alıyor olsanız da, günlük hayatta işlerinizi yürütebilmek için yerel dile ihtiyaç duyabilirsiniz. Dil öğrenmek için acele etmenize gerek yok. Ancak iş kurmak istediğiniz ülkeye vardığınızda çeşitli dersler alabilir, online uygulama ve kurslardan da faydalanabilirsiniz.
Comments